Asszertív Kommunikáció

Win-win kapcsolatok

Konfliktuskezelés

2017. június 19. 09:03 - Asszertív Kommunikáció

konfliktuskezeles-cim.jpg

Van egy hihetetlen jó mondás egy amerikai üzletembertől, William Wrigley-től: "Ha két ember mindig egyetért, egyikük felesleges."

És ez tényleg így van. Egyediek vagyunk, különbözőek - ahogy az amerikai egyetemem ebédlőjének falán volt kiírva: "You are an individual!". Ezt a különbözőséget pedig nézeteltéréseink, véleménykülönbségeink, eltérő ízlésünk, preferenciáink adják.

Az, hogy nem vagyok olyan, mint Te, az a legnagyobb ajándék a Földön.

A kérdés csak az, hogy mit kezdünk ezzel a különbözőséggel. Tudjuk-e respektálni a másságunkat, a véleménykülönbségünket, a konfliktusainkat.

Tovább
Szólj hozzá!

Hogyan legyél határozott, agresszivitás nélkül?

2016. szeptember 22. 08:40 - Asszertív Kommunikáció

Volt már úgy, hogy szeretted volna megkapni amit akarsz, ugyanakkor féltél attól, hogy mások önzőnek és agresszívnek látnak? Itt az egyszerű módszer, amivel a különbség nyilvánvalóvá válik.

By kues / Freepik

Jóllehet nem egyszerű különbséget tenni az asszertív és az agresszív önérvényesítés között, egy jó útmutató lehet, hogy ha saját életed felett szeretnél kontrollt szerezni, akkor asszertív vagy, ha pedig más embereket akarsz kontrollálni, akkor agresszív.

Tovább
Szólj hozzá!

Ma sem voltam asszertív... - egy tréner bakijai II.

2016. július 11. 17:35 - Asszertív Kommunikáció

Jóllehet asszertivitás és tiszta kommunikáció tréningeket tartok, nap-mint-nap belefutok olyan szituációkba, ahol nem sikerül jól kommunikálnom. 

person-woman-smartphone-car-large.jpg

 A mai helyzet így nézett ki: postán állok, a következő sorszám az enyém. Csörög a mobilom, sikerül megtalálnom a táskámban, jobb kezemben telefon,

Tovább
Szólj hozzá!

Nemet mondani szeretettel - 6 lépésben

2016. március 05. 20:32 - Asszertív Kommunikáció

xsv1uvlkcc.jpg

Legtöbbünknek nehéz nemet mondani, pedig igencsak a javunkra válhat. Nézzük meg, hogyan javulhatnak kapcsolataink azáltal, ha kimondjuk azt a "csúnya" nemet, és hogy hogyan is érdemes nemet mondani.

Miért nehéz nemet mondani?

Mi magyarok összességében nem szeretjük megmondani a véleményünket. Befogadói attitűddel TV-zünk, olvasunk netes híreket, követjük mások véleményét, szívjuk magukba az információkat, ám ezek legtöbbször "belül maradnak", nem kerül sor az aktív visszaadásukra. A TNS Connected Life felmérésének eredményei mögött meghúzódhat többek között az individualizmus, vagy a bizalom általánosan alacsony szintje. 

Aztán azért sem szeretünk nemet mondani bizonyos szituációkban, mert egyszerűen félünk a következményektől. Sokkal egyszerűbb - legalábbis időlegesen - elkerülni a konfliktust és beleegyezni valamibe, amire annyira nem is vágyunk. Tovább nehezíti a dolgunkat, ha ne adj Isten azt hisszük, hogy amennyiben nem elégítjük ki valakinek a kívánságait és emiatt ő tegyük fel dühös lesz ránk, azért mi vagyunk a felelősek. 

Néhány egészségtelen elképzelés, miért is nem mondunk nemet:

 • udvariatlannak és agresszívnak fogok tűnni.
 • megbántok másokat.
 • senki nem fog szeretni.
 • segítenem kell.
 • mások szükségletei fontosabbak.

Mi a következménye, ha nem mondunk nemet?

Tovább
Szólj hozzá!

Asszertív jogok

2016. február 20. 17:35 - Asszertív Kommunikáció

asszertív jogok

Olvasd el figyelmesen a lenti jogokat, és jegyezd fel, van-e olyan terület, ahol nehézséged akad. Jogaink ismerete az első lépés lehet a változtatáshoz. Ugyanakkor ez csak az érem egyik oldala. A másik félnek ugyanazok a jogai vannak, mint Neked. Van olyan terület, ahol Te manipulálsz másokat?

Asszertív jogok

Jogom van ahhoz, hogy

 1. Egyenlőként kezeljenek, függetlenül koromtól, nememtől, fogyatékosságaimtól.
 2. Tisztelettel bánjanak velem.
 3. Eldöntsem, hogyan töltöm az időmet.
 4. Kérni azt, amit szeretnék.
 5. Visszajelzést kérni teljesítményemről, viselkedésemről.
 6. Odafigyeljenek rám és komolyan vegyenek.

Tovább
Szólj hozzá!

Tiszta vagy asszertív kommunikáció?

2016. február 20. 09:34 - Asszertív Kommunikáció

tiszta-kommunikacio.jpg

2013-ban kezdtem el foglalkozni a Tiszta Kommunikációval, a David J. Grove féle Clean Language-gel. 2016-ban már annyi megkeresést kaptam, hogy az asszertív kommunikáció is portfólióm részévé vált.

A Tiszta Kommunikáció a másik ember meghallgatásának tökélyre fejlesztett módszere, amelyet bonyolult helyzetek jobb átlátására használhatunk coachingban, terápiában, marketingben, kutatásban. 

Bár hihetetlen eredményeket értem el a Tiszta Kommunikáció segítségével, több száz embernek tanítottam meg valamilyen szinten a TK-t, komoly traumák szavakba öntésénél és sikeres marketing stratégiák alapjának lerakásánál bábskodhattam, valami hiányzott ebből. 

Saját magunk kifejezése.

Tovább
Szólj hozzá!