Asszertív Kommunikáció

Win-win kapcsolatok

A Fehér Házban dolgozó nők ezt az egyszerű, ám hatásos trükköt kezdték használni, hogy meghallják őket

2016. szeptember 17. 21:29 - Asszertív Kommunikáció

Obama meeting az Eboláról. Balról: Lisa Monaco, Susan E. Rice; Jeh Johnson; Tony Blinken; Thomas Frieden; Jennifer Palmieri; Sylvia Mathews Burwell. (Pete Souza/The White House)

A nőknek évtizedekig nem sikerült megfejteniük, hogyan tudnának nagyobb befolyásra szert tenni a Fehér Házban. Íme, a trükk, amivel sikerült elérniük, hogy meghallgassák és respektálják javaslataikat.

Az Ovális Iroda környékén a megszólalási sorrendtől a hozzászólás hosszán át az ülésrendig minden arról szól, hogy ki hogyan tud befolyással lenni az eseményekre. Ez a nőknek 200 évig szinte a lehetetlennel volt egyenértékű. Kevesebben voltak, nem hallgatták meg őket, érdemeiket nem ismerték el, miközben évtizedes kutatási tapasztalat támasztja alá azt a megfigyelést is, hogy a nőket kétszer olyan gyakran szakítják félbe férfiak, mint fordítva.

A 2009-ben Fehér Házban kezdő lépéseit megtevő Obamát egy olyan team támogatta, ahol tagok kétharmada férfi volt. A nőknek nehéz volt bejutniuk egy-egy komolyabb megbeszélésre, és ha sikerült is, gyakran előfordult, hogy amit mondtak, azt nem hallották meg.

Meghallgatás, ismétlés

Az Obama kormányzás második terminusára a női team tagok és vezetők aránya elérte az 50%-ot, és a 48 millió forintos ($176,461) éves fizetés is egyenlően oszlik már meg a női és férfi csapattagok között.

Ehhez a változáshoz hozzájárult az a megbeszéléseken alkalmazott stratégia, amit amplifikációnak neveztek el: Amikor egy nő valami lényeges dolgot mondott, más nők azt megismételték, és elismerték a megszólalás érvényességét.

A technika lecsökkentette a félbeszakítások számát, megerősítette a nők által javasolt nézőpontokat, és arra kényszerítette a szobában tartózkodó férfiakat, hogy elismerjék a hozzájárulást. Így sokkal nehezebb volt ignorálni a javaslatot, ráadásul az ötletet az agresszívebben viselkedő férfi politikusok nem tudták magukénak tulajdonítani.

Tudatosan, vagy tudattalanul a Fehér Ház női alkalmazottai arra jöttek rá, hogy bármilyen nézőpont megerősítésének legegyszerűbb módja az ismétlés. Persze vannak határai annak, hogy az ember saját maga ismételgesse állítását. Sokkal célravezetőbb módszer, ha egymás ötletei mellé állnak a nők ebben a figyelemért folytatott kíméletlen küzdelemben.

A nők jobb szociális jártassága sokat segített abban, hogy rájöjjenek: kollaboratívabb viselkedésük, és jobb kapcsolati készségeik miatt számukra nagyobb haszonnal kecsegtet, ha versengés helyett támogatják egymást.

Versenytárs helyett potenciális segítőt látni a másikban: ez az asszertivitás, a kölcsönösen sikeres, win-win kapcsolatok alapja. Nem csak a Fehér Házban, hanem a magyar otthonokban és munkahelyeken is. 

Szólj hozzá!
Címkék: asszertivitás

A bejegyzés trackback címe:

https://asszertivkommunikacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9311717715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása